Кредитите - може ли да бъде нов с две остриета един кредит?

Ако човек се замисли едва ли ще открие много връзка между думите фитнес, компютри, кредит и детски дрехи. Такава обаче има и още по-чудното е, че всички тези думи са обединявани от една далеч по-странна и стряскаща дума – затвор. Какъв е отговорът на загадката.

Чрез взимане на кредит от Европейската банка в един шведски затвор създават програма за ресоциализиация на възпитаниците си. Основното е чрез производство на детски дрехи, обитателите на шведския затвор да получават нещо в замяна, което да направи престоя им в затвора по-приятен.

Управата на затвора провела проучване сред хората, излежаващи присъдите си и те поискали по-голям и по-добре оборудван фитнес център и нова зала за компютри. Така вече всички пари, които постъпват в затвора от произведените от затворниците детски дрехи, отиват за плащането на сметки за интернет, нови компютри и ново оборудване във фитнес залата на затвора.

Със сигурност, това е нещо, на което може да се обърне внимание. Най-малкото защото може да помогне на нашите управници да си размърдат малко мозъците и да свършат работа. Сега работниците в нашите затвори произвеждат не детски дрехи, а мебели. В това не е проблема. Проблемът е, че парите от произведените и продадени от затворниците мебели не отиват за нови компютри, а незнайно къде. За модерен фитнес център да не говорим.

Всъщност, този пример просто показва какво е цялостното състояние на държавата, както и дава много точен пример за това какво трябва да се прави и как трябва да се прави. Дали ще се направи обаче е съвсем друга работа.

Само като допълнение към горния текст. В шведския затвор има няколко българи. И те както всички останали правят детски дрехи. И те както всички останали ползват новите компютри и те тренират в модерния фитнес. Как мислите, дали искат да се върнат у нас?